Rosnąca popularność diety ketogenicznej przyczynia się do powstawania wielu mitów na jej temat. Co wiemy o diecie keto? Czy jej wpływ jest taki zbawienny? W tym artykule rozwiewamy mity i opisujemy fakty.
Przez niedobór cukru boli głowa
Jest to oczywiście mit. Wprowadzanie nowej diety może przyczynić się do powstawania zespołu objawów określanych jako keto grypa: bóle głowy, uczucie rozbicia, czy problemy z koncentracją. Warto wiedzieć, że ich przyczynie można w prosty sposób zapobiec. Najczęstszą przyczyną wspomnianych symptomów nie jest odcięcie węglowodanów, ale wypłukanie z organizmu elektrolitów i minerałów oraz odwodnienie. Warto więc przed wprowadzeniem diety keto rozpocząć odpowiednią suplementację: sodu, potasu, magnezu i kontynuować ją szczególnie przez pierwszy miesiąc diety. Warto przy okazji włączyć również witaminy z grupy B (przykładowo preparat B-complex), a także te rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E K oraz kwas omega-3.
Dieta keto wspomaga regulację cholesterolu we krwi
Prawda. W codziennej diecie rzadko zwracamy uwagę na przyjmowane tłuszcze. Jemy dużo i w nieskoordynowany sposób. Dieta ketogeniczna wymaga rzetelnego podejścia do spożywanych produktów. Decydując się na ten rodzaj diety, musimy pogodzić się z czytaniem etykiet w poszukiwaniu dodatkowego, zbędnego cukru. Siłą rzeczy zaczynamy wybierać mądrzej.Czym jest cholesterol
Cholesterol to substancja tłuszczowa, obecna jest we wszystkich komórkach, a także krwi. Jest niezbędny dla utrzymania zdrowia. Jednak troska o jego proporcje wynika z ryzyka rozwoju miażdżycy oraz chorób okładu wieńcowego, takie problemy pojawiają się przy znacznym jego zaburzeniu.Zły czy dobry?
Potoczne nazwy funkcjonujące w codziennym języku – “zły cholesterol” i “dobry cholesterol” to określenia dla dwóch frakcji lipoprotein – LDL (“zły”), HDL (“dobry”). Funkcją cholesterolu LDL jest transport wolnego cholesterolu do miejsc, w których potrzebny jest do naprawy uszkodzonych komórek albo substancji bioaktywnych (np. hormonów). Jego nadmiar odkłada się jednak na ścianach np. żylnych i przyczynia się do powstawania miażdżycy. Dlatego tak istotny jest odpowiedni poziom cholesterolu HDL, który pobiera nadmiar “złego cholesterolu” z naczyń i transportuje go do wątroby, innymi słowy regulując poziom cholesterolu we krwi.
Naukowe wyjaśnienie
Warto zapoznać się z badaniem, które opisano w “Annals of Internal Medicine”. W ramach eksperymentu część uczestników stosowała dietę ketogenną, natomiast druga dietę niskotłuszczową. Badani obu grup stracili więcej tłuszczu niż masy beztłuszczowej. W diecie wysokotłuszczowej nadmiar triglicerydów (które odkładane są na skutek nadmiaru glukozy) spadł znacznie względem diety niskotłuszczowej. U osób na diecie ketogennej odnotowano również wyższy poziomu “dobrego cholesterolu” względem drugiej grupy badanych. Wzrost cholesterolu HDL pozytywnie wpływa więc zapobieganiu odkładania się cholesterolu LDL w naszych żyłach.Na diecie ketogenicznej brakuje energii
Mit. Dieta keto polega na zmianie źródła energii z węglowodanów na tłuszcze. Okres przejściowy faktycznie charakteryzuje się mniejszą wydolnością energetyczną, jednak nie trwa on długo. Po okresie od trzech do pięciu dni głównym paliwem dla organizmu staną się ciała ketonowe, czyli produkty przemiany tłuszczów, spalane w mitochondriach, czyli małych fabrykach energii.